Borlói Rudolf zeneszerző, tanár, nyugalmazott zeneiskolai igazgató, főiskolai docens, számos kitüntetései közül a Népek Barátsága Liga Ezüst Fokozata, Kiváló Munkáért , Pro Urbe Székesfehérvár, Fejér megye Díszpolgára cím tulajdonosa 91 éves korában 2019. május 10-én visszatért a Teremtőhöz. Búcsúztatása 2019. június 5-én 14 óra 15 perckor lesz a Csepeli Temetőben.
A gyászjelentésben olvashatjuk a következő sorokat: Mindenkinek, aki ismerte Őt, szeretnénk az Ő üzenetét továbbítani:

"Jöjjetek énekelni, nemesedjen a szív, lelketekben
az őszinte dal, aranysugárként törjön elő!"
(Borlói Rudolf: Az új iskolaigazgató-gyermekopera,Óda)

Ég áldja Őt!

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Varsányi István karnagy, a Kőbányai Szent László Templom Kórusának több mint öt évtizede odaadó vezetője 2019. május 9-én örökre megpihent.
Búcsúztatása szentmise keretében Mozart Requiemjének hangjaival, majd nyugalomba helyezése szeretett templomában 2019. június 5-én, szerdán 18 órakor lesz.
A család kérése, hogy a gyászolók szándékuk szerint egy szál fehér virággal fejezzék ki együttérzésüket az oltárnál.
Életművének ápolása és folytatása állíthat méltó emléket Neki.

Interaktív kórusfesztivállal ünnepeli megalakulásának 160. évfordulóját Magyarország legidősebb, folyamatosan működő kórusa, a kőszegi Concordia-Barátság énekkar. A fesztivál keretében nem csak a vegyeskar és nyolc vendége fakad majd dalra, hanem igyekszenek hallgatóságukat is bevonni az együtt éneklés élményébe. Ezen túl a meghívott kórusok mellett Bárdos Lajos: Kőszegi ének című (1966) összkari művét a várost és a dalt kedvelő régi énekesek, kórustagok, lelkes támogatók együtt éneklik május 25-én kb. 19:00-kor Kőszeg Fő terén. A rendkívüli kórusban kb.400 torokból zeng majd négy szólamban:

„…. Hol Jurisich vítt hősi csatákat
Bősz Szulimánnak vad hadain
Drága magyar vér folyt le a bástyán
A kőszegi várnak kőfalain.

A 2019. május 25-én 10 órakor kezdődő fesztiválprogram első eleme egy tudományos ismeretterjesztő előadás (Tamás Katalin: Humor a zenében – Zenei humor), amire hangsúlyozottan várják a nem zenészeket is, hiszen nem szakmai előadásról van szó. A 14 órakor a Jurisich várban kezdődő koncertfolyam és az egyedülálló záró szám is mindazok érdeklődésére számot tarthat, akik szeretik a zenét, kellemes, pihentető időtöltést keresnek a szombati napra, esetleg csupán részesei szeretnének lenni egy ilyen egyedülállónak ígérkező zenei élménynek.

Május 10-ig hosszabbították meg a jelentkezési határidőt a szervezők az idei Gyulai Diákfesztiválra.
2019. május 24-26. között a 28. EDÜ - Gyulai Diákfesztiválon várják a középiskolás fiatalokat, akik szeretnék megmérettetni magukat neves zsűri előtt a 15 kategória egyikében!
A három nap alatt szabadidős programok, koncertek biztosítják az igazi fesztivál hangulatot!
Kategóriák:
IRODALOM
ZENE
TÁNC
LÁTVÁNY
Versmondás
Szólóének
Néptánc
Képző- és iparművészet
Prózamondás
Énekkar - kamarakórus
Tánc és mozgás
Fotó
Irodalmi színpad
Népdal - hangszeres népzene
Film
Önálló irodalmi alkotás
Szólóhangszer - kamaraegyüttes
Slam poetry
Könnyűzenei együttes

További részletek a Bővebben gombra kattintva olvashatók.
Idén van a 30. évfordulója az "Egyezmény a gyermek jogairól" című nemzetközi dokumentum kiadásának. Ennek megünneplésére az osztrák kancellária Család- és Gyermekjogi Osztálya a bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetemmel és az UNICEF Ausztriával együttműködve nemzetközi zeneszerző versenyt hirdet Sounds of Children's Rights, azaz "Gyermekjogok hangja" címen.

A pályázati felhívás két korcsoportban 10-18 éves fiatal zeneszerzők és zenészek számára szól, akik készen állnak arra, hogy zenei formában foglalkozzanak a gyermekek jogainak témájával.

A nevezés határideje 2019. július 15., a részletes információk angol, német és francia nyelven is elérhetőek az alábbi linkre kattintva: https://www.kinderrechte.gv.at/sounds-of-childrens-rights/


A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődő kollégát a Bach to the Future konferenciára 2019. május 30-án, csütörtökön.
A vendégek és témák ritka lehetőséget adnak arra, hogy képet kapjunk a klasszikus zene jelenének és jövőjének legizgalmasabb lehetőségeiről, kihívásairól.
A rendezvény angol és magyar nyelvű lesz, szinkrontolmácsokkal. A Magyar Zenei Tanács tagjai kedvezményes áron vehetnek részt a konferencián!

A részletes program ide kattintva olvasható: https://bit.ly/2PrLikT
A jelentkezési lap pedig az alábbi linken érhető el: https://bit.ly/2GukDj6  
Az alábbi linkem is található információ az eseményről: https://www.facebook.com/events/2349607328637114/

A Nemzeti Összetartozás Napjára, 2019. június 4-ére a Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző Szarka Tamás közös éneklésre hívja a kórusokat déli 12-re a Kossuth térre Budapestre. A résztvevő énekkarok Szarka Tamás Kézfogás című dalát valamint a Himnuszt éneklik majd, az eseményt a közmédia (Duna, Duna World, M1, M2, M5, Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartó Rádió) élőben közvetíti.

Aki részt szeretne venni kórusával a közös éneklésen, részvételi szándékát jelezze 2019. május 3-ig az alábbi elérhetőségen:
Csikmák Mónika manager, Szarka Tamás Produkció (e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., mobil: +421 905 610 022, +36 70 620 4134)

Helyszín: Budapest, Kossuth tér
Időpont: 2019. június 4.
10.00 – 11.00 kórusok érkezése
11.00 – 11.30 közös próba
12.00 közös éneklés

 A résztvevő kórustagok és kísérőik számára ebédet biztosítunk, valamint délután 5-kor a Budapest Arénában megtekinthetik az István, a király rockoperát.

A Zeneakadémia és a KÓTA együttműködésével 2019. április 7-én került megrendezésre idén 14. alkalommal a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető verseny. A megmérettetésen minden esztendőben pártatlan zsűri előtt mérik össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A verseny végeredménye:

 • (a Lantos Rezső Alapítvány díja): Sárosi Dávid (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA II. évf.),
 • (a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíja): Szarka Tamás (LFZE Kóruskarnagy MA é
 • (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány díja): Márkus István (LFZE Zeneelmélet-Kóruskarnagy művész tanári szak, IV. é
 • A Magyar Kodály Társaság különdíja: Zsíros Levente (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA Ié
 • A Kontrapunkt Kiadó különdíja: Mészáros Mátyás (LFZE Kóruskarnagy MA I. é
 • A Capella Silentium Kamarakórus különdíja: Zsíros Levente (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA I é
 • A Kardos Pál Alapítvány különdíja: Kaczor László (LFZE Énekzenetanár-Kóruskarnagy művész tanári szak, V. é
 • Közönségdíj (A Budapesti Lantos Kórus ösztöndíja): Márkus István (LFZE Zeneelmélet-Kóruskarnagy művász tanári szak, IV. é

A zsűri tagjai voltak:

 • Erdei Péter professzor, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, érdemes művész – a zsűri elnöke,
 • Gerenday Ágnes a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke,
 • Jos Vranken egyházzenész, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett karnagy (Hollandia),
 • Gráf Zsuzsanna Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, érdemes művész

Az elődöntőben közreműködött a Magnificat Leánykar (karnagy: Szebellédi Valéria, a döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karnagy: Nemes László Norbert).

A verseny repertoárja (kötelező és lapról vezénylési feladatok):

ELŐDÖNTŐ:

 1. Lapról vezénylés:
 • Bárdos Lajos: Ave Maria

II. Kötelező művek:

 • Tóth Armand: Rorate caeli,
 • Orbán György: O gloriosa,
 • Tóth Péter: Ubi caritas

NTŐ:

 1. Régizenei mű:
 • Thomas Weelkes: Hosanna to the Son of David

II.    Lapról vezénylés:

 • Josef Rheinberger: Sanctus (Cantus Messae)

III.    Kötelező művek:

 • Kocsár Miklós: Hálog hasadj meg,
 • Kocsár Miklós: Nunc dimittis,
 • Kocsár Miklós: Májusi kétségbeesés.

A verseny támogatói voltak: a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, a Magyar Kodály Társaság, a Kontrapunkt Kiadó, a Kardos Pál Alapítvány, a Budapesti Lantos Kórus, a Capella Silentium Kamarakórus, valamint Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy.


2019. április 14-18. között zajlottak a 17. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny eseményei, a versengés és a különböző barátság-koncertek.

A mezőnyben jól szerepeltek a hazai énekkarok is. A verseny nagydíját (a kategóriagyőzelem és egy karnagyi különdíj mellett) a Kovács Gábor vezette Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara nyerte el, Sapszon Borbála Laudate Gyermekkara pedig kategóriagyőzelme mellett különdíjat is kapott a zsűritől.

A részletes eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek a szép teljesítményhez!

Erdélyi Ágnes tanulságos cikkét közöljük. Az eredeti megjelent a Magyar Kodály Társaság Hírei XL. évfolyam 2019/1. számában.

A teljes cikk a Bővebben gombra kattintva olvasható el.

 

Ahol valóság a mindennapos éneklés!

Kedves Olvasó, elnézést kérek a szójátékért, de most „osztani fogom az Észt…!”. Többször évődtek ezzel a szófordulattal az itthoniak, amikor hazaértem egy-egy észtországi értekezletről az elmúlt három évben. Most, hogy vége egy szép munkaidőszaknak, valóban úgy érzem, meg kell osztanom, szét kell osztanom azt a rengeteg tapasztalatot, amit zenetanárként, karnagyként Észtországban szereztem. Mert van mire odafigyelni, és van mit tanulni tőlük!

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, elsöprő sikerrel.

A nemzetközi zsűriben helyet foglaló Hellmuth Drewes, Michele Josia, Milan Kolena, Miriam Nemcová, Jan Steyer és Haig Utidijan döntése alapján a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara arany minősítést érdemelt kategóriájában. A leánykarok között a magyar együttes mellett szlovén, amerikai, német és svéd kórus versengett. A Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykarának versenyprogramjában Marenzio, Weelkes, Kocsár, Martinu, Kodály és Tóth Péter művei szerepeltek.

Tehetséggondozás Kodály szellemében - Integrált művészeti nevelés a 21. században

30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési program

Időpont: 2019. szeptember 20-22-ig, péntek, szombat vasárnap.(3x 10 óra).

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Zenei Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt.4/F.

Jelentkezés határideje: 2019. május 20.

Kérjük a Jelentkezési lapot 2019. május 20-ig elküldeni a következő e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., és postai úton is a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület, 1145 Budapest, Amerikai út 41. címre.

Részvételi díj: a fent jelzett időpontban meghirdetett képzés ingyenes, amit a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tesz lehetővé felsőfokú végzettségű pedagógusok számára.

Regisztrációs díj: 5 000 Ft, ami a képzés helyszínén fizetendő.

A képzésről bővebben: www.psalmusarts.hu

A jelentkezési lap ide kattintva tölthető le.

A Szabó Soma vezette Cantemus Fiúkórus elsöprő sikert aratott az észtországi Tallinban 2019. április 11-től 14-ig megrendezésre került XVI. Nemzetközi Kórusfesztiválon. A kórusseregszemlén tizenkét ország énekesei képviselték hazájukat. A nyíregyházi fiúk kategóriájukban megszerezték az 1. díjat! A zsűri 90,8 ponttal értékelte a produkciójukat. Mögöttük 77 ponttal két 3. díjat adtak ki. A fiúk színvonalát jól mutatja, hogy második díj nem talált gazdára.

A Kardos Pál Alapítvány a szegedi Bartók Béla Nőikarral együttműködve meghirdeti a

TIZENHARMADIK (13.) NEMZETKÖZI KÓRUSVEZETŐI SZEMINÁRIUMÁT és MESTERKURZUSÁT (1992–2019), 

amelyet 2019. július 24-30. között rendeznek meg.

 

Művészeti vezető: Rozgonyi Éva Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy

Karvezetés tanár: Ordasi Péter DLA, Liszt-díjas karnagy

Gyakorló kórusként közreműködnek a szegedi Bartók Béla Nőikar tagjai (karnagy: Valkai Dávid) és a szeminárium hallgatói.

 

A szeminárium keretében azon jelentkezők, akik a megjelölt művekből beszámolnak a szeminárium első napján, mesterkurzuson vehetnek részt. A magyar és angol nyelvű mesterkurzus célja egyházzenei alkotások, kiemelt jelentőséggel az új magyar egyházzenei kórusművek megismerése, elemzése és előadói feldolgozása.

 

További információ és jelentkezési lap a Bővebben gombra kattintva érhető el.

Szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt a XLIII. Bárdos Lajos Zenei Hetek programsorozat eseményeire 2019. április 7. és június 29. között.

A rendezvényekre belépődíj nincs, de szíves adományokat köszönettel elfogadnak.

A részletes program ide kattintva tekinthető meg. 

A Himnusz születésének 175. évfordulójára emlékeztek március 15-én a városháza dísztermében, Gyula város képviselő-testületének ünnepi ülése után. Az Erkel Ferenc Társaság 30. történelmi hangversenyén Rónaszékiné Keresztes Monika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos üdvözölte a kezdeményezést. Ünnepi köszöntőjében kiemelte, Kölcsey és Erkel, a két Ferenc alkotása olyan mélyen él a magyar szívben, hogy még zenész füllel sem gondol rá az ember, mekkora kincset hordozunk. Személyes vallomást is tett, amikor megfogalmazta, hogy az 1823-ban írt költemény számára a világ legszebb himnusza, az összmagyarság imája.

A jubileumi koncertet Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc leszármazottja, az Erkel-társaság elnöke vezette le, aki a Himnusz megszületésének korszakáról és ennek legfontosabb szereplőiről emlékezett meg előadásában. Ebben Perlaki Attila és az általa irányított Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint Gál Csaba művésztanár zongorakísérete volt a segítségére.

Somogyváry Ákos felidézte: Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén írta meg Himnusz című költeményét, amely 1829 decemberében jelent meg nyomtatásban az Auróra folyóiratban. Ezt követően a vers megzenésítésére kiírt pályázat történetét részletezte, amelynek szemléltetésére a jelenlévők meghallgathatták a máig megőrződött vagy rekonstruált pályaműveket.

A Gyulai Hírlap képes beszámolója itt olvasható teljes terjedelemben:
 

2019. március 23-án adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében az idei Magyar Örökség-díjakat.

A kitüntetettek közt van M.Katanics Mária zenepedagógiai munkássága és az általa alapított Szilágyi Erzsébet Nőikar énekművészete.

Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy laudációja a Bővebben gombra kattintva olvasható el.

Március 31-ig lehet jelentkezni a nagy hagyományokkal rendelkező olomouci Festival of Songs idei rendezvénysorozatára.

Kórusokat é szenekarokat is várnak a szervezők, a részletes tudnivalók a weboldalon találhatóak angol nyelven: https://festamusicale.com/en/festivals/festival-of-songs-olomouc/

Kórusok és zenekarok is jelentkezhetnek a 2019 októberében rendezendő Montana Musica elnevezésű fesztiválra, melyet a Salzburghoz közeli Bad Hofgasteinben tartanak. 

További információ a weoldalon olvasható angol nyelven: https://www.montanamusica.com/english/montana-musica-festival/

2019 októberében rendezik a következő Cantate Barcelona fesztivált a katalán fővárosban. A szervezők szabadtéri és egyéb koncertekkel, valamint gazdag turisztikai programmal várják a jelentkező kórusokat.

Tióovábbi információ az eseményről a weboldalon keresztül kérhető: http://www.musiccontact.net/project/cantate-barcelona-international-choral-festival/

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

 • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális