Hírek

Borlói Rudolf zeneszerző, tanár, nyugalmazott zeneiskolai igazgató, főiskolai docens, számos kitüntetései közül a Népek Barátsága Liga Ezüst Fokozata, Kiváló Munkáért , Pro Urbe Székesfehérvár, Fejér megye Díszpolgára cím tulajdonosa 91 éves korában 2019. május 10-én visszatért a Teremtőhöz. Búcsúztatása 2019. június 5-én 14 óra 15 perckor lesz a Csepeli Temetőben.
A gyászjelentésben olvashatjuk a következő sorokat: Mindenkinek, aki ismerte Őt, szeretnénk az Ő üzenetét továbbítani:

"Jöjjetek énekelni, nemesedjen a szív, lelketekben
az őszinte dal, aranysugárként törjön elő!"
(Borlói Rudolf: Az új iskolaigazgató-gyermekopera,Óda)

Ég áldja Őt!

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Varsányi István karnagy, a Kőbányai Szent László Templom Kórusának több mint öt évtizede odaadó vezetője 2019. május 9-én örökre megpihent.
Búcsúztatása szentmise keretében Mozart Requiemjének hangjaival, majd nyugalomba helyezése szeretett templomában 2019. június 5-én, szerdán 18 órakor lesz.
A család kérése, hogy a gyászolók szándékuk szerint egy szál fehér virággal fejezzék ki együttérzésüket az oltárnál.
Életművének ápolása és folytatása állíthat méltó emléket Neki.

A Zeneakadémia és a KÓTA együttműködésével 2019. április 7-én került megrendezésre idén 14. alkalommal a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető verseny. A megmérettetésen minden esztendőben pártatlan zsűri előtt mérik össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A verseny végeredménye:

 • (a Lantos Rezső Alapítvány díja): Sárosi Dávid (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA II. évf.),
 • (a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíja): Szarka Tamás (LFZE Kóruskarnagy MA é
 • (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány díja): Márkus István (LFZE Zeneelmélet-Kóruskarnagy művész tanári szak, IV. é
 • A Magyar Kodály Társaság különdíja: Zsíros Levente (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA Ié
 • A Kontrapunkt Kiadó különdíja: Mészáros Mátyás (LFZE Kóruskarnagy MA I. é
 • A Capella Silentium Kamarakórus különdíja: Zsíros Levente (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA I é
 • A Kardos Pál Alapítvány különdíja: Kaczor László (LFZE Énekzenetanár-Kóruskarnagy művész tanári szak, V. é
 • Közönségdíj (A Budapesti Lantos Kórus ösztöndíja): Márkus István (LFZE Zeneelmélet-Kóruskarnagy művász tanári szak, IV. é

A zsűri tagjai voltak:

 • Erdei Péter professzor, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, érdemes művész – a zsűri elnöke,
 • Gerenday Ágnes a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke,
 • Jos Vranken egyházzenész, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett karnagy (Hollandia),
 • Gráf Zsuzsanna Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, érdemes művész

Az elődöntőben közreműködött a Magnificat Leánykar (karnagy: Szebellédi Valéria, a döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karnagy: Nemes László Norbert).

A verseny repertoárja (kötelező és lapról vezénylési feladatok):

ELŐDÖNTŐ:

 1. Lapról vezénylés:
 • Bárdos Lajos: Ave Maria

II. Kötelező művek:

 • Tóth Armand: Rorate caeli,
 • Orbán György: O gloriosa,
 • Tóth Péter: Ubi caritas

NTŐ:

 1. Régizenei mű:
 • Thomas Weelkes: Hosanna to the Son of David

II.    Lapról vezénylés:

 • Josef Rheinberger: Sanctus (Cantus Messae)

III.    Kötelező művek:

 • Kocsár Miklós: Hálog hasadj meg,
 • Kocsár Miklós: Nunc dimittis,
 • Kocsár Miklós: Májusi kétségbeesés.

A verseny támogatói voltak: a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, a Magyar Kodály Társaság, a Kontrapunkt Kiadó, a Kardos Pál Alapítvány, a Budapesti Lantos Kórus, a Capella Silentium Kamarakórus, valamint Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy.


2019. április 14-18. között zajlottak a 17. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny eseményei, a versengés és a különböző barátság-koncertek.

A mezőnyben jól szerepeltek a hazai énekkarok is. A verseny nagydíját (a kategóriagyőzelem és egy karnagyi különdíj mellett) a Kovács Gábor vezette Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara nyerte el, Sapszon Borbála Laudate Gyermekkara pedig kategóriagyőzelme mellett különdíjat is kapott a zsűritől.

A részletes eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek a szép teljesítményhez!

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, elsöprő sikerrel.

A nemzetközi zsűriben helyet foglaló Hellmuth Drewes, Michele Josia, Milan Kolena, Miriam Nemcová, Jan Steyer és Haig Utidijan döntése alapján a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara arany minősítést érdemelt kategóriájában. A leánykarok között a magyar együttes mellett szlovén, amerikai, német és svéd kórus versengett. A Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykarának versenyprogramjában Marenzio, Weelkes, Kocsár, Martinu, Kodály és Tóth Péter művei szerepeltek.

A Szabó Soma vezette Cantemus Fiúkórus elsöprő sikert aratott az észtországi Tallinban 2019. április 11-től 14-ig megrendezésre került XVI. Nemzetközi Kórusfesztiválon. A kórusseregszemlén tizenkét ország énekesei képviselték hazájukat. A nyíregyházi fiúk kategóriájukban megszerezték az 1. díjat! A zsűri 90,8 ponttal értékelte a produkciójukat. Mögöttük 77 ponttal két 3. díjat adtak ki. A fiúk színvonalát jól mutatja, hogy második díj nem talált gazdára.

A Himnusz születésének 175. évfordulójára emlékeztek március 15-én a városháza dísztermében, Gyula város képviselő-testületének ünnepi ülése után. Az Erkel Ferenc Társaság 30. történelmi hangversenyén Rónaszékiné Keresztes Monika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos üdvözölte a kezdeményezést. Ünnepi köszöntőjében kiemelte, Kölcsey és Erkel, a két Ferenc alkotása olyan mélyen él a magyar szívben, hogy még zenész füllel sem gondol rá az ember, mekkora kincset hordozunk. Személyes vallomást is tett, amikor megfogalmazta, hogy az 1823-ban írt költemény számára a világ legszebb himnusza, az összmagyarság imája.

A jubileumi koncertet Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc leszármazottja, az Erkel-társaság elnöke vezette le, aki a Himnusz megszületésének korszakáról és ennek legfontosabb szereplőiről emlékezett meg előadásában. Ebben Perlaki Attila és az általa irányított Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint Gál Csaba művésztanár zongorakísérete volt a segítségére.

Somogyváry Ákos felidézte: Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén írta meg Himnusz című költeményét, amely 1829 decemberében jelent meg nyomtatásban az Auróra folyóiratban. Ezt követően a vers megzenésítésére kiírt pályázat történetét részletezte, amelynek szemléltetésére a jelenlévők meghallgathatták a máig megőrződött vagy rekonstruált pályaműveket.

A Gyulai Hírlap képes beszámolója itt olvasható teljes terjedelemben:
 

2019. március 23-án adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében az idei Magyar Örökség-díjakat.

A kitüntetettek közt van M.Katanics Mária zenepedagógiai munkássága és az általa alapított Szilágyi Erzsébet Nőikar énekművészete.

Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy laudációja a Bővebben gombra kattintva olvasható el.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a KÓTA tagságához tartozó művészek is szerepelnek a díjazottak között.

Magyarország Érdemes Művésze kitüntetésben részesült Gráf Zsuzsanna, Liszt Ferenc-díjas karnagy,

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át:
Kismartony Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara Ének-zenei Tanszékének egyetemi docense, a Wéber István Női Kar kórusvezetője,Ki
Maczkó Mária népdalénekes, a turai Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár művészeti vezetője.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Megjelent a Népdalgyűjtemény I. kötete.
A szerkesztő, Sapszon Ferenc ajánlója:
"Fontos, hogy gyerekeinknek legyen közös népdalkincse, egy nagyszámú népdalból álló repertoár, amit mindenki ismer, ami alkalmas az oktatás céljaira is (pl. tananyag, vizsgák), de gazdagító örömforrásként szolgálja jó hangulatú közös együttléteinket is. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Kánongyűjteménye után most megjelent a 4 kötetre tervezett Népdalgyűjtemény első kötete. A 250 régi stílusú népdalt tartalmazó gyűjtemény egy életre szól. Használható az iskolában is, de kirándulásokon, összejöveteleken egyaránt haszonnal forgatható. Tápláló, erőt adó „tiszta forrás”, amelyből mindig meríthetünk."

A kötet kapható a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában, ára 2500 Ft. + Áfa. (10 darab vásárlása fölött 10 %, 20 darab fölött 20 % kedvezményt lehet kapni.

Dudásné Biró Sári életének 89. évében 2019. január 30-án csendben eltávozott közülünk.
Hamvait 2019. február 22-én, pénteken 9 órakor szűk családi körben a Szent Gellért Plébánia Altemplomában, római katolikus szertartás szerint helyezik örök nyugalomra.

Szabó Dénes, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgató-karnagya az M5 csatorna Kult’30 – Értékes félóra műsorában adott interjút 2019. január 30-án.

A műsort itt lehet visszanézni: https://www.mediaklikk.hu/video/2019/01/30/eletmudijjal-ismerte-el-a-kota-szabo-denes-karnagy-kimagaslo-munkajat

A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére.
A díjat – amelyet a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetnek el minden esztendőben – tizenkét kategóriában szavazza meg az elnökség a Művészeti Bizottság, a Tanácsadó Testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.
A díj átadására immár harmadik éve a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül sor, idén 2019. január 20-án vették át az oklevelet és érmet a díjazottak. Az eseményen fellépett a Nemzetiségi kategóriában díjazott Németh Tibor citeraművész, a Népzenei együttes kategóriában díjazott Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület Népdalkör, valamint a Kórus kategória három nyerteséből kettő: a Komlói Pedagógus Kórus és a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara. A megjelenteket Dr. Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke köszöntötte, a díjakat pedig a szövetség tisztségviselői adták át.

A díjátadó ünnepség felvétele az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/CS5pyszb9A0

A KÓTA-díj kategóriái és a 2018 évi nyertesek:

Kórus kategória
Komlói Pedagógus Kórus (karnagy: Dr. Szabó Szabolcs)
Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara (karnagyok: Kertész Attila, Rózsa Bernadett)
Szegedi Bartók Kórus (karnagyok: Rozgonyi Éva, Ordasi Péter, Valkai Dávid)

Karnagy kategória
dr. Fehér Anikó  
Dr. Kiss Csaba Márton
Kocsis-Holper Zoltán

Tanár kategória
Bárdosi Ildikó
Hovánszki Jánosné Dr.  
Hraschek Katalin
Török Attiláné Dolinka Erzsébet

Kórusénekes / kórustitkár kategória
Arató László (Pécsi Bartók Béla Férfikar)
Koncz László (Tisza-Folk Alapítvány)
Kőszegi György (Dombóvári Kapos Kórus)
Légrádi Ferenc (Budapesti Lantos Kórus)

Népzenei kategória
ifj. Horváth Károly
Maczkó Mária

Nemzetiségi kategória
Németh Tibor citeraművész
A Budapesti Szlovák Tannyelvű Gimnázium Énekegyüttese (művészeti vezető: Kosár Bartalos Ágota)
A Győri Akord Lengyel Kamarakórus (művészeti vezető: Csirszka Konrádné)

Zeneszerző / zeneíró kategória
Fekete Gyula zeneszerző
dr. Horváth Géza szakíró, karnagy

Zenekari kategória
Csutorás Együttes – Táborfalvi Népzenei Műhely (művészeti vezető: Szabóné Nagy Annamária)

Népzenei együttes kategória
Szolnoki Népdalkör (művészeti vezető: Juhászné Antal Gabriella)
Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület Népdalköre – Püspökladány (művészeti vezető: Hadházi Andrásné)

Mecénás kategória
Bökönyi Anikó, az Eötvös10 vezérigazgatója
Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere
Matyi István, mezőgazdász, Békés-Tarhos
Mézes Rudolf, a CSEMADOK Galántai Szervezete vezetője

Életmű kategória
Dr. Erdei Péter karnagy, egyetemi tanár
Fejér Kálmán karnagy, énekzenetanár, népzenegyűjtő
dr. Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztő
Szabó Dénes karnagy
 
Postumus
Bischof László karnagy, énektanár
Dr. Duka-Zólyomi Emese  muzikológus
Gál Béla fotóművész, szerkesztő
Nógrádi László karnagy, zenepedagógus
Ugrin Gábor karnagy, zenetanár

"Ki igazolja vissza a kórus munkáját?" "Ők maguk." "A közönség nem is számít?" "Nem annyira." Alighanem ebben az első olvasatra zavarba ejtő válaszben rejlik a zenei berkekben csak becenevén, Mareszként emlegetett varázslatos karnagy, Mohayné Katanics Mária titka. Több mint fél évszázadon át vezette a Szilágyi Erzsébet Női Kart, amely sikert sikerre halmozott; a zenében pardont nem ismerő Kodály Zoltán kedvenc kórusának munkáját rangos nemzetközi és hazai elismerések igazolták vissza. Mindeközben a közönség "nem annyira" számított, csak az, hogy éneklés - próba és fellépés - közben milyen izzó, személyes kontaktus, tekintetváltás közepette születik meg újra és újra a kórusmű. Az idézett párbeszédet még 2009-ben, főhőse halála előtt nyolc évvel rögzítette a Mareszről készült portréfilm rendezője, Herczka Ferenc, aki társ-szerkesztője is lett a nemrég megjelent - nemcsak példásan szerkesztett, hanem és legfőképp szeretettel összeállított - emlékkötetnek. A fényképekkel teli míves albumnak számos szakmai hozadéka és még többféle olvasata van. A szilágyis adattár, a tagok névsora, a repertoár és a fellépések kronológiája például nélkülözhetetlen hozzájárulás a hazai kórusmozgalom történetéhez. A mozgalmas évtizedekre érdes bájjal és öniróniával visszatekintő Katanics-interjú vélhetően azokat is megérinti, akik nem ismerték a karnagyot. A legelgondolkodtatóbb (s egyben legfelemelőbb) momentum mégis az, hogy a vezetőjét elvesztő kórus, miután a köztől nem nyert támogatást, az egyik alapító taghoz, Gádor Ágneshez csatlakozva egykönyves kiadóként, önerőből állított betűemlékművet - ahogy a kötet alcímében írják - "a legmélyebben átélt szellem mágusának".

(A cikk eredetileg a HVG. 2018. november 28-i számában jelent meg.)

Kodály Zoltán születésének 136. évfordulója alkalmából, december 16-án vehette át Szőnyi Erzsébet professzor asszony a Nemzetközi Kodály Társaság Prix D’Honneur díját.

A Kodály Emlékmúzeumban tartott megemlékezés és díjátadó alkalmával két kötet is bemutatásra került. A Magyar Kodály Táraság négy évtizedes munkáját bemutató könyvet a szerző, valamint a kötet szerkesztője, dr. Márkusné Natter-Nád Klára mutatta be. Megjelent továbbá Hartyányi Judit főszerkesztésében a Tizenhárom tanulmány Kodály Zoltán kórusműveiből című kiadvány is, amit szintén a szerkesztő mutatott be.

Az eseményen a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusverseny nagydíjasa, a Tutti Cantabile Énekegyüttes lépett fel Lánczky Edit vezetésével.

(A Papageno cikke.)

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA 1991 óta minden esztendőben Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án ünnepli a Magyar Kórusok Napját. A tavalyi, jubileumi évben lehetett először csatlakozni az ünnepléshez saját szervezésű koncertekkel - az idei felhívásra is több tucat énekkar jelentkezett, akik a hétvégén tartandó hangversenyükön Kodály-művet is énekelve tisztelegnek együtt a Mester előtt.

2018-ban is számos kórus vesz részt a kezdeményezésben, a Bővebben gombra kattintva a teljes lista böngészhető!

A KÓTA központi rendezvénye Kecskeméten lesz, 2018. december 16-án, vasárnap 17 órai kezdettel a Kodály Iskola dísztermében.
Fellépő énekkarok:
Antanténusz Gyermekkar (karnagy: Szegedi Ildikó)
Vox Antiqua Kamarakórus (karnagy: Kiss Csaba)
Amadeus Kórus (karnagy: Réger Mónika)
Aurin Leánykar (karnagy: Durányik László)
Cantus Nobilis Kórus (karnagy: Laczkó János)

 

November 15. és 18. között rendezte meg a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyt, amelyen 11 kategóriában 27 énekkar, összesen 1255 kórusénekes lépett dobogóra. A négynapos programot a vasárnap délutáni Nagydíjverseny és a díjkiosztó zárta.

A kategóriákat a kórusok összetétele, létszáma és életkora szerint alakították ki, nemzetközi normák szerint. Ezen belül a versenyen az együtteseknek lehetőségük volt a kötelező mű nélküli (B), vagy kötelező művel nehezített (A) kategóriában indulni. A fellépőket egymást váltva két, egyenként öttagú zsűri pontozta, mindegyikben kiváló szakemberekkel: zeneszerzők és gyakorló karnagyok kaptak felkérést a munkára Magyarországról, határon túli magyar városokból és külföldről.

A zsűri a műsor összeállítása, a tiszta intonálás, a hangzásminőség, a kottahűség, a stílusismeret alapján alakította pontjait, ami alapján vasárnap, a déli órákban összeállt azoknak a kategóriagyőztes kórusoknak a névsora, amelyek a nagydíjért folyó versenyen indulhattak. Végül hat együttes vállalta az újabb megmérettetést: a legkisebbek, a Kicsinyek kórusa csoportból a Fabriczius József Általános Iskola Tátika Kórusa Veresegyházáról Énok-Nagy Levente irányításával, a gyerekkarok közül a Lautitia Gyermekkar Debrecenből, akiknek karnagya, Nemes József a Lautitia Ifjúsági Vegyeskarral is pódiumra lépett az ifjúsági vegyeskarok legjobbjaként, az egyneműkarokat az ajkai Padragi Bányász Férfikórus képviselte Konyárné Grünvald Petra vezetésével, a vegyeskarok „színeiben” Szebellédi Valéria fantasztikus Vox Caelestis versenyzett. A 2018-as nagydíjat a Tutti Cantabile énekegyüttes nyerte, amelynek művészeti vezetője Lánczky Edit.

A versenyzők az Arany és Ezüst diplomán kívül különdíjakban részesülhettek, például a kortárs vagy éppen az egyházi művek kiváló előadásáért, a gyerekkarok a kiemelkedően tiszta intonálásért vagy egy kimagaslóan megszólaltatott Kodály-műért. Kiemelkedő versenyteljesítményért koncertmeghívásra is érkezett felajánlás.

A két karnagyi díjat Szebellédi Valéria és Nemes József nyerte el.

A zsűri hangsúlyozta a verseny rendkívül magas színvonalát is, amire az is utalt, hogy ezüst diplománál rosszabb minősítést egyetlen kórus sem kapott.

A részletes eredménylista a Bővebben gombra kattintás után látható.

A Fővárosi Énekkar, valamint a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus egy kamara csoportja Krasznai Gáspár vezetésével a Moldovai Köztársaság fővárosában, Kisinyovban az "A ruginit frunza din vii" nemzetközi kórusminősítő fesztiválon EZÜST oklevelet szerzett. A tizenegyedik alkalommal megrendezett fesztiválon magyar kórus most először vett részt.

Szeretettel gratulálunk a résztvevőknek!

A VERSENY RÉSZLETES PROGRAMJA
HELYSZÍN:    Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Nagyterme
Budapest XI., Villányi út 27.

2018. november 16. péntek / 17.00-18.00
B/1 – Kicsinyek kórusa és Gyermekkarok
B/5 – Vegyes karok

2018. november 17. szombat 11.30-12.30
A/9 – Énekegyüttesek
A/6 – Egynemű karok
A/7 – Kamarakórusok

2018. november 17. szombat 15.00-17.15
A/1 – Kicsinyek kórusa
A/2 – Gyermekkarok

2018. november 17. szombat 19.00-20.40
A/3 – Leánykarok
A/4 – Ifjúsági férfikarok
A/5 – Ifjúsági vegyes karok

2018. november 18. vasárnap 11.00-12.40
A/8 – Vegyes karok

2018. november 18. vasárnap 16.00-18.00
KATEGÓRIAGYŐZTESEK VERSENYE

A résztvevő kórusok megjelenítéséhez kérjük, kattintson a Bővebben gombra!

Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusverseny Nyitóhangverseny
2018. november 15., csütörtök, 19.00. óra
Duna Palota Díszterme (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Fellépők: Musica Nostra Kórus, Prelude Vegyeskar, ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara

A Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyt megnyitja: Fekete Péter kulturális államtitkár - Emberi Erőforrások Minisztériuma

ITTZÉS MIHÁLY
a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese, a Magyar Kodály Társaság volt elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
sírkőavatása
2018. október 21-én 14.30-kor lesz a kecskeméti református temetőben.
(Bejárat az Irinyi utca vagy a Szent Imre utca felől.)

A rövid szertartást követően
16.00 órakor
az Evangélikus templomban
zenés áhitat keretében elhangzik
J. S. Bach korálmiséje, amelyet Ittzés Mihály állított össze Bach műveiből.
Előadja a Kecskeméti Énekes Kör Erdei Péter vezetésével és Sárosi Dániel (orgonán).

Kérjük, hogy aki tiszteletét jelképes formában is szeretné kinyilvánítani, legfeljebb egy szál virágot hozzon a sírra.

A soproni Kórus Spontánusz izgalmas koncertkínálattal indítja útjára történetének első saját bérletsorozatát a 2018/2019-es évadban. A három hangversenyre szóló bérlettel zenei világutazásra invitálják a közönséget.
A bérletek megvásárlásával a Kórus Spontánusz Egyesületet lehet támogatni.

 

A Magyar Örökség Díjas Fővárosi Énekkar Krasznai Gáspár karnagy vezetésével a "Chorus Inside Christmas" magyarországi, majd a "Chorus Inside Summer" olaszországi nemzetközi kórusfesztiválján ARANY minősítést szerzett.

Szeretettel gratulálunk!

Meglepetésekkel teli a Vox Mirabilis Kamarakórus Hangversenybérlete a 2018/19-es évadra, neves művészek, együttesek közreműködésével valósul meg a koncertsorozat.

Szeretettel várják az érdeklődőket családostul, 12 éves korig a belépés díjtalan!

További információ:

Zemlényi Katica

06 20 9 527 521


Nemzeti ünnepünk előestéjén adott koncertet a Vox Mirabilis Kamarakórus Moszkva legnagyobb
katolikus egyház zenei helyszínén, a Szeplőtelen Fogantatás Katedrálisban. A műsort a "Magyar
Hazánk, te jó anya" kezdetű énekkel kezdték, amelyet óriási tapssal fogadott az orosz közönség - így
egyszerre több százan emlékeztek meg a Magyar Államalapításról, Szent István Királyunkról a
hangverseny kezdetén.

A galántai Kodály Zoltán Daloskör jótékonysági koncertet ad a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon javára 2018. október 6-án 17:00 órakor a gútai Városi Művelődési Központban. 

A koncerten közreműködik Jónás Csaba előadóművész, Sipos Bálint és Zsapka Attila zenészek. A kórust Józsa Mónika vezényli, zongorán Nagy István kíséri. Az est háziasszonya Bodri Eleonóra, a Pátria Rádió munkatársa. A koncerten elhangzik Derzsi György A bűn, ha bűn marad c. műve a Vörös Rébék musicalből, melyet a szerző erre az alkalomra dolgozott át a kórus részére. Az est meghívott vendége Katona Viktória, a gyermekotthon lelkész igazgatója.

A koncert alkalmából szervezett sajtótájékoztatót 2018. szeptember 14-én, pénteken 14:00 órakor tartják a galántai Eszterházy kávézó barokk termében.      

Ezerszeresére nőtt az EJI által felosztott jogdíjak összege

A világ két legnagyobb előadói jogdíjkezelő szervezete és zenészszakszervezete, az amerikai és a brit szövetségek vezetői is méltatták Budapesten a magyar Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) eredményeit abból az alkalomból, hogy az egyesület megalakulásának 30-ik évfordulóját ünnepli. 

John Smith, a Zenészek Nemzetközi Szövetsége (Federation International Musicians’ FIM) és Nagy-Britannia előadóművészi jogdíjkezelő szervezetének (PPL) elnöke a budapesti Rockcsarnokban elmondta, hogy a világszövetség ebből az alkalomból rendezte Budapesten éves tanácskozását.

Budapesten ünnepelt a Zenészek Nemzetközi Szövetsége

A világszövetség elnöke rámutatott, hogy az EJI a világon az elsők között építette ki a jogdíjak érvényesítésének hatékony törvényi és adminisztratív feltételrendszerét és ezzel példát állított a partnerszervezetek számára. Ezzel kapcsolatban beszédes adatnak nevezte, hogy az EJI három évtized alatt ezerszeresére növelte az előadóművészek számára kifizetett jogdíjak összegét.

Május második hétvégéjén rendezték meg a V. Budapesti Vándor – Révész Fesztivált és III. Nemzetközi Kórusversenyt. Az európai hírű, több évre visszatekintő kórusverseny magas színvonalát jelzi, hogy a kötelező mű egy kortárs magyar zeneszerző darabja volt. A fehérvári kamarakórus alapos felkészülés után egy igazán színvonalas, több korszakot is átívelő programmal indult a versenyen. 

Magyar Kórusok Napja 2017

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA felhívást tett közzé a „KÓTA - Magyar Kórusok Napja” közös ünneplésére.
Az első ízben meghirdetett nagyszabású rendezvénysorozathoz 80 kórus csatlakozott. A nagy sikerrel lezajlott program megküldött legjobb hangfelvételei alábbi linkeken érhetők el.
A Magyar Katolikus Rádióban 
elhangzott összeállítás a http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/453509 linken hallgatható meg.
A műsort Vicze Zoltán László szerkesztette.

A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A díjat - melyet a nem hivatásos kórus-, zenekari- és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetnek el minden esztendőben - tizenegy kategóriában szavazza meg az Elnökség a Művészeti Bizottság, a Tanácsadó Testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.

A 2017-es KÓTA-díjak átadására a Szövetség Magyar Kultúra Napi hangversenyén, 2018. január 21-én került sor a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Dísztermében.

A rendezvényről készült fotók Thaler Tamás munkái

Örömmel adunk hírt, hogy a világ regionális/földrészi szervezeteit és interkontinentális projektjeit összefogó kóruszenei szövetsége, az International Federation for Choral Music (IFCM) a három évenként megszervezett Kóruszenei Világszimpóziumon, Barcelonában 2017. július 26-án megtartott tisztújító közgyűlésén alelnökének választotta Móczár Gábort, a KÓTA elnökségi tagját.

Az új elnökség és ügyvezető elnökség összetétele Európa szempontjából rendkívül kedvező, nemcsak a szavazati arányok, hanem a hálózatokban és együttműködésekben gondolkodó, komoly háttérszervezettel rendelkező szövetségeket képviselő elnökségi tagok okán.

A választásokról közreadott, angol nyelvű sajtóanyag itt olvasható: http://ifcm.net/ifcm-elections-2017-press-release/

Pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztere a 2017. május 1. és 2018. július 1. közötti időszakra iskolai keretek közt alapítandó vagy már működő kórusok 2017/2018-as tanévben megvalósuló szakmai-művészeti programjainak támogatására.
A következő célokra lehet pályázni:
– új iskolai kórusok alapítására;
– már működő, szakmailag elismert iskolai kórusok támogatására.
A támogatásra szánt keretösszeg 100 millió forint.
Pályázati határidő: 2017. június 30.

Pályázati kiírás és további információ

 

Kodály Társaság soproni képviselője és az Andor Ilona Baráti Társaság szeretettel várja az érdeklődőket

2017. március 4-én, a soproni Szent György templomba.

  Fotó: Birinyi József

Életének 88. évében, 2017 január 23-án elhunyt Mohayné Katanics Mária Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy, zenetanár, a Magyar Köztársaság Kiskeresztje kitüntetettje, a magyar kórusélet emblematikus alakja, szervezetünk tiszteletbeli elnöke.
Utolsó útjára 2017. február 9-én kísérjük a Farkasréti temető központi ravatalozójából (Makovecz terem). Utána 17 órakor szentmise lesz a Belvárosi Nagyboldogasszony templomban (Budapest, V.ker. Március 15. tér).

Igy szól a szomorú hivatalos hír, amely nem képes kifejezni a magyar zenei élet, a kórusélet hatalmas veszteségét, azt a tényt, hogy a legendás nagy karvezető és tanár generáció talán egyik legkülönlegesebb egyénisége ment el. Aki valaha énekelt a keze alatt, aki valaha megtapasztalta senkihez nem hasonlítható szuggesztív erejét, finom érzékenységét, amely hihetetlen erővel tudott párosulni, soha nem felejti el.
„Legnagyobb énekkari művészünk ő; ha mérhető bárkihez egyáltalán, olyan óriásokhoz, amilyen a hagyományteremtő Bárdos-Vásáhelyi nemzedék volt" – írta róla Breuer János.

Örömmel ajánljuk Dr. Antal- Lundström Ilona most megjelenő időszerű pedagógiai gondolatokat felvető könyvét
Információ: www.morebooks.de  www.get-morebooks.com 

A pedagógia tudománya azt tartja fő feladatának, hogy az életút teljességében segítse az egyént személyiségének kifejlődésében, önmegváltozási törekvéseiben. Az esztétika egyre fontosabb az élet minőségének megjavításában, ezért időszerű többet tudni pedagógiai vonatkozásairól. Az elmúlt évek kutatásai igazolták, hogy az esztétikai alapú pedagógia képes fejleszteni az emberek tudatos viselkedését, kompetenciáik szintjét és ez a társadalom demokratikus jövőjének biztosítéka is. Az új esztétikai filozófia, a radikális esztétika célja az, hogy közelebb hozza az esztétikát a tömegekhez és a korábbi passzív befogadással szemben az esztétikai aktivitásban való részvételt tartja fontosnak. Bár az esztétikai aktivitások személyiségformáló hatását már számtalan kutatási eredmény igazolta, sokan még mindig mellőzik e tényeket a politikai döntésekben és a pedagógiai cselekvésekben. Ugyanakkor gazdasági szükségszerűséggé vált az ifjúság kiváló emberi erőforrássá alakítása. E tanulmánynak az a célja, hogy elemezze az esztétika emberformáló lehetőségeit, bevilágítsa a filozófiai és pedagógiai elméletek, valamint a gyakorlat kapcsolódását a katalizátor-jelenség kutatásainak segítségével.

Könyvborító

A Francia Köztársaság Becsületrendjével (Ordre national de la Légion d’honneur) tüntették ki a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét, művészeti vezetőjét 2017. január elsején. Csaba Péter az adott kategória lovagi fokozatát, a „Művészetek és az Irodalom Lovagja” (Chevalier des Arts et des Lettres) elismerést veheti majd át a francia kormánytól, a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért szerte a világon.

Hangversenyek, fesztiválok, kiállítások, nemzetközi zenei verseny és egy kritikai összkiadás elindítása is szerepel a Bartók Béla születésének 135. évfordulójára meghirdetett 2016-17-es Bartók-év programjában, amelyekre 1,4 milliárd forintot szán a kormányzat.

A mindennapos éneklés ötletének van előzménye, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége már korábban jelezte, hogy a mindennapos testnevelés után az éneklést is előtérbe kellene helyezni - erről Mindszenty Zsuzsánna beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

 • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Hírek