Hírek

Gyászhír

Borlói Rudolf zeneszerző, tanár, nyugalmazott zeneiskolai igazgató, főiskolai docens, számos kitüntetései közül a Népek Barátsága Liga Ezüst Fokozata, Kiváló Munkáért , Pro Urbe Székesfehérvár, Fejér megye Díszpolgára cím tulajdonosa 91 éves korában 2019. május 10-én visszatért a Teremtőhöz. Búcsúztatása 2019. június 5-én 14 óra 15 perckor lesz a Csepeli Temetőben.
A gyászjelentésben olvashatjuk a következő sorokat: Mindenkinek, aki ismerte Őt, szeretnénk az Ő üzenetét továbbítani:

"Jöjjetek énekelni, nemesedjen a szív, lelketekben
az őszinte dal, aranysugárként törjön elő!"
(Borlói Rudolf: Az új iskolaigazgató-gyermekopera,Óda)

Ég áldja Őt!

Borlói Rudolf 1927.október 13-án született Békésen.Már kisgyermek korában rendkívüli vonzalmat érzett a zene iránt.. A zongora mágnesként hatott rá, a zenedarabok hallás utáni lejátszása természetes úton vezetett el a komponálásig. Első zongoradarabja hét éves kora körül született, kottázni még nem tudott, a helyi kántor jegyezte le. Középiskolás éveiben már zongoraetűdöket,hegedűdarabokat írt, 1948-ban felvételt nyert a Zeneakadémia zeneszerzés szakára, ahol Viski János és Szervánszky Endre voltak a tanárai, de tanította többek között Ádám Jenő, Bárdos Lajos,Járdányi Pál, Kodály Zoltán is Diplomája megszerzése után Ceglédre az Állami Zeneiskolába nevezték ki tanárnak, ahol szolfézst, zeneelméletet., zongorát és kamarazenét tanított. Emellett vezette az iskola ifjúsági zenekarát és
alapító karnagya volt a Városi Vegyeskarnak. Itt ezen zeneiskolai bázison két operát vitt színpadra: A Nápolyi Kalmárok -vígoperát és Az új iskola igazgató -gyermekoperát.

1967-től a Székesfehérvári Állami Zeneiskola igazgatója lett. Irányítása alatt a zeneiskola látványos fejlődésnek indult, több tagiskolája lett, orgona, népzenei tanszakkal bővült. A házi és megyei zenei versenyeken kívül meghonosodott a háromévente megrendezett Alba Regia Országos Kamarazenei Találkozó. Igazgatói munkája mellett 1967-től 1978-ig vezetője volt a Városi Szimfonikus Zenekarnak.
Nyugdíjba vonulása után még több évig docensként zeneelméletet és szolfézst tanított a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán.

Mint zeneszerző szinte élete végéig aktív maradt. Alkotóművészi munkája nagyon sokrétű , szinte minden műfajban komponált: misék, oratóriumok, két opera , szimfonikus zenekari művek,versenyművek, kórusművek, filmzenék, táncjátékok, hangszeres darabok,dalok, népzenei feldolgozások kerültek ki a keze alól.

Igazi művészemberként minden iránt nyitott volt, minden érdekelte.Írt verseket, a Rekviem és a Magyar Te Deum szövegét, előadást tartott a Magyar néplélek tükröződése a magyar zenében címmel, tanulmánya jelent meg a Himnuszról..A zene iránti elkötelezettsége mellett utolsó napjáig elkísérte a technika iránti lelkesedése és az e téren is megmutatkozó fantáziája, kreativitása.

Búcsúzunk egy igaz magyar embertől, akinek egész élete, egyénisége, tudása, munkabírása, kitartása, zenei munkássága, zeneszeretete követendő példa mindenki számára. Hálásak vagyunk a sorsnak és büszkék vagyunk arra, hogy tanítványai, pályatársai, kollégái és barátai lehettünk.

Nyugodjon békében!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Hírek Gyászhír